I rollen som sjuksyster


Forsoker ge poliodroppar till en liten bebis som inte ville oppna munnen.


Igar gick jag, Lollo, Jessica och Madan runt och hjalpte tva kvinnor fran det lokala dagiset att ge vaccination mot polio, till barnen i byn dar skolan ligger. Tva droppar av vaccinationet skulle ges till alla barn under fem ar. Med tanke pa att inte alla vet nar sina barn egentligen ar fodda och hur gamla de darmed ar, sa fick vi dock chansa och uppskatta aldern pa manga barn.

Ett annat problem som uppstod var att manga familjer inte ville lata sina barn fa droppar. Kan tyckas dumt, med tanke pa att det ju bara ar for barnets basta. Men av olika anledningar blev manga foraldrar valdigt upprorda da vi gick in pa deras gardar och berattade om vaccinationet. En del var skeptiska mot allt som har med medicin att gora, och trodde att dropparna skulle innehalla nagot konstigt eller till och med vara forgiftade. Andra hade bara allmant daliga erfarenheter fran allt som har med regeringen och folk fran samhallet att gora, och ville darfor inte veta av oss. Vissa menade att eftersom deras familj ar valsignade av Gud sa skulle de inte behova nagon medicin, da Gud anda skulle se till att deras barn inte skulle drabbas av nagra sjukdomar.

Trots vissa protester och motstand, med arga foraldrar och gratande barn som vi fick tvinga upp munnen pa, sa gick det hela anda ganska bra. Manga var glada att se oss och tacksamma for att vi kom, och vi fick en hel del trevliga pratstunder och intressanta inblickar i dessa manniskors liv. Annorlunda liv, som till stor del bestar av fattigdom och elande, da dessa manniskor ar de som tillhor de absolut lagsta kasten i Indien. Manga av dem ar, kan man saga, pa samhallets allra lagsta botten. Och, trots att det bara handlade om nagra fjuttiga droppar med vaccin mot polio, sa kandes det bra att atminstone kunna gora nagon liten sak for att hjalpa dessa familjer.


Nagra av de trevliga familjer vi fick en pratstund med.


Kommentarer
Postat av: jeanna

Oj, vad du har hunnit skriva. Och så mycket ni har hunnit göra! Jättespännande att läsa om era upplevelser. Och skönt att höra att ni har det så bra. Ser fram emot att se alla foton framöver.



Här hemma händer så klart ingenting i jämförelse. Allt är precis som vanligt, just som det ska. Jag är i Stockholm, det är kallt och soligt (inte just nu, dock) och jag ska ut och dricka öl. Tänker på dig! Kram.

2009-02-03 @ 18:09:40
URL: http://jeannaofvarmland.blogg.se/
Postat av: Agnes

Du skulle kanske ha blivit sjuksköterska ialla fall. Tänk, ibland ska man lyssna på mamma. =) Roligt att ni gör gott för folket där nere. KramochPuss!

2009-02-04 @ 17:46:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0