Det där med att inte orka laga mat

Igår åt vi indiskt på Shanti på Söder, hett tips! Schyssta priser och ännu schysstare mat. Testa deras Goa chicken, och missa för allt i världen inte kokosglassen till efterrätt!

Idag äter jag konservburksravioli. Det är helt okej det med.

18.30 till 05.30

Sms från Jeanna kl 05.17: "Är avundsjuk på mig själv som haft en så grym kväll."
Jag är också avundsjuk på oss.






Örongodis a´la sommaren -08

Vad hade jag i lurarna? Vad var min themesong just då, och vad gjorde mig glad just då? Dags att sammanfatta musiksommaren 2008!

Sommarens snyggaste låt: Coldplay - Viva la vida

Sommarens skönaste trallåt: Ane Brun - The treehouse song

Sommarens lyckoruslåt: Markus Krunegård - Jag är en vampyr

Sommarens FAN-att-jag-missade-konsert: Foo Fighters på Where the action is

Sommarens mest självklara gåshudsframkallande allsångslåt: Lars Winnerbäck - Kom änglar på Luleåkalaset

Sommarens överraskande nyupptäckt: Veronica Maggio - Stopp och resten av "Och vinnaren är"

Sommarens cykla-till-jobbet-låt: Håkan Hellström - För en lång lång tid

Sommarens köra-bil-låt: Sebastien Tellier - Divine

Sommarens pepp-inför-fest-låt: Lasse Lindh & Timo Räisinen - Kom kampsång

Sommarens ratataa-låt: Amanda Jenssen - Amarula tree

Sommarens Lollolåt: Estelle feat. Kanye West - American boy

Sommarens låt-som-jag-börjat-digga-mer-och-mer: Familjen - Det snurrar i min skalle

Sommarens låt-som-jag-börjat-digga-mer-och-mer-trots-att-den-är-rätt-märklig: Maskinen - Segertåget

Sommarens mest irriterande låt: Kate Ryan - Ella Ella L' a

Sommarens låt-som-jag-först-totaldissade-men-som-ändå-blev-sommarens-partylåt: Lady Gaga - Just dance

Sommarens låt-som-vi-önskat-då-det-varit-kass-musik-på-dansgolvet: Outkast - Hey ya

Sommarens coolaste cover: Robyn - Cobrastyle

Sommarens finaste cover: Maia Hirasaawa - The worrying kind

Sommarens mest omdiskuterade låttitel: Kristian Anttila - Smutser

Sommarens Sommarbonusmaterial: Lars Winnerbäck - Nu grönskar det



(...Någon kategori eller låt ni tycker saknas? Let me know!)


Sweet Marie

Imorrn åker Marie till Bryssel. Drömpraktikplatsen har hon kammat hem, praktikplatsen som är klippt och skuren för tösabiten. Om bara några dagar sätter hon sina fötter på FN:s informationskontor i Bryssel och jag är säker på att det kommer gå alldeles alldeles utmärkt. Bryssel kommer att ta henne med storm, och hon kommer såklart att ta Bryssel med storm. Sån är hon, vår Marie, och jag är otroligt stolt över henne!

Och Marie, nu tänker jag inte deppa ner detta genom att skriva om hur tom hösten kommer att bli utan dig och hur mycket jag kommer att sakna dig (...för, det där vet du ju redan.) Istället vill jag önska dig ett stort LYCKA TILL på ditt äventyr! Du är grym tjejen!



Lollo ger sig in i bloggvärlden

Världens bästa Lollo har äntligen skaffat en blogg! Läs! Det tänker jag göra.




http://louisek.webblogg.se/

Huvudsaken är huvudsaken

När jag är på ett såntdär festligt humör, ja när stämningen är på topp och jag likaså, så får jag för mig någonting. Jag får för mig att jag bara måste ha något på huvudet. Helst av allt en hatt. Och får man inte tag på en hatt? Ja, då får man ta det som finns, helt enkelt...

Låt mig presentera:

Elin och hattarna

 

 

 



 



Psst... Om någon har något fler bidrag till hattbildssamlingen här, så är det välkommet! ;)

Stylish

Trots att man kammat håret två gånger extra, geggat på lite läppglans och kanske till och med ansträngt sig med en glittrig ögonskugga så duger det tydligen inte. Neej, ytterligare lite ska det fixas och trixas. Mörkas ner på vissa ställen, ljusas upp på andra. Dämpa, och så lite kontraster. Tills alla förvandlas till en lite mer perfekt version av sig själva. Jag säger bara: vimmelbilder. Okej, vi vill visa hur många snygga människor det faktiskt kom till just vår klubb just den här kvällen. Men först måste vi själva göra dem snygga.

Som från i lördags. Visst tusan är det jag, men... Njaä. Sådär perfekt rouge är inte sminkat med min sminkborste, det kan jag lova. Photoshopsljusfix, javisst.

Ibland fixar de till och med tänderna, jajjemen. Skulle kolla upp en vimmelbild från en härlig utekväll i sommar. Visst hittade jag bilden som jag minns att fotografen knäppt, ja se där stod jag! Fast med ett bländande vitt tandkrämsreklamleende. Mycket praktiskt, här slipper man slösa pengar på tandblekning. Undra om de kan fixa mascara också? Och kajal? Kanske kan vi sluta sminka oss helt när vi går ut, för hey, det där fixar de ju efteråt! Med sina magiska fingrar och några tangenttryck. Och efter några öl eller fem kommer väl ändå ingen på klubben ut hur man såg ut, egentligen...


Det blev en lugg

Jo, förresten. Innan det var dags för min storslagna entré i huvudstaden var ett besök på Sax & Maskin högst nödvändigt. Mió fick hugga in i kalufsen och skapa lite ordning bland allt vad sommarrufs och slitna toppar heter. Under min nya lugg är jag nu redo att kasta mig ut i Stockholmssensommaren och möta hösten. Utan att behöva gömma mig under en mössa.


Stockholm kysser mig på kinden

Tar en kölapp vid det nya SL-centret. 40 nummer före mig, yes. Jag och min ryggsäck, eller snarare min ryggsäck och jag, försöker sätta oss ner på den lediga lilla yta som finns lämnad längst ut på en av bänkarna. Det går inget vidare. Megaryggsäcken är så megastor att det blir den som får sitta på bänken. Och jag utanför.

Men mitt SL-månadskort måste jag ha, så där får jag sitta. Och det känns faktiskt okej, riktigt okej. Jag väntar, men ingen Centralstationenstress, storstadspanik eller folkskygghet kommer över mig. Ingen småstadslängtan, Luleålängtan, längtan efter ett ansikte jag känner igen. Istället stortrivs jag. Spanar på alla främmande människor som vimlar förbi, påväg mot tunnelbanespärrarna. Främmande människor, spännande människor. Vackra, snygga, intressanta människor. Olika människor, människor som vågar uttrycka vilka de är. Människor som jag troligen aldrig kommer att se igen. Eller så kanske. Oförutsägbart, myllrande, ständig rörelse, alltid något som händer. Det är skönt att vara tillbaka.

Och lägenheten stod kvar. Min fina lilla förortsetta. Borde handla, borde packa upp. Men näe. I soffan, här under filten, stannar jag resten av söndagskvällen. Med fönstret öppet. Vädrar ut det gamla, in med det nya och fräscha. Tittar mig omkring, känner in, funderar. Och med en rejäl portion nudlar och ett stort glas vatten är Stockholmsstudenthösten 2008 invigd.


Hejdå Luleåsommar, hej Stockholmshöst

Imorrnkväll, strax efter 21. Då hoppar jag och min megaproppfulla ryggsäck på tåget söderut. Min megaproppfulla ryggsäck, som jag dock inte börjat packa ännu. Tidsoptimist, javisst. Men det är väl bara att slänga ner alla femtioelva klänningar, pressa en jäkla massa och tillslut eventuellt lyckas stänga dragkedjan också. Och megaproppfull kommer den att bli.

Visst fanns det flygbiljetter, ja i massor. Men på något sätt känns allt som är lika med flygplatser bara som stress och press just nu. Säkerhetskontroller, incheckningar, bagageövervikt och uschanemej. Tåg fick det bli. Det tar tid, ja, men jag har inte bråttom. Dessutom känns det som att just tid är vad jag behöver. För att samla tankarna, sortera och fundera, ställa om. Smälta Luleå, förbereda inför Stockholm.

Känslorna i magen är blandade. Det bubblar av längtan och förväntningar. Längtan efter mina fina flickor som jag snart kommer att få krama om. Förväntningar inför vad hösten har att erbjuda, vilka äventyr och utmaningar som finns där strax bakom knuten. Sen i nästa ögonblick kan det suga till någonstans där i magtrakten. Av ångest, för att sommaren som nyss låg framför mig som en evighet bara har rusat förbi och snart lagts till historien. Ångest över att jag för första gången någonsin inte har en aning om när jag kommer att leva Luleålivet nästa gång.















Och jag saknar redan Luleåsommaren 2008...

Röda små djur, och andra festligheter

Kräftskiva gånger två. Ja, det har jag lyckats klämma in på en och samma helg. Starkt jobbat, med tanke på att jag innan dess inte ätit kräftor på de närmsta... ja jag vet inte hur många år sedan sist. Men många. Helgen har fått mig att upptäcka att det där med kräftskiva är en riktigt bra grej. Åtminstone en bra anledning till att sörpla och kladda, och att dricka oförskämt många snapsar, om man nu känner för det. Och det känner man ju givetvis för. Speciellt när det nu var så pass många år sedan sist, så att jag på den tiden var på tok för ung för att ens lukta på nubben. Jag har ett gäng kräftskivor att ta igen, med andra ord.

Dagen efter en kräftskiva är dessutom utmärkt att spendera i sängen, iförd tights och en för stor t-shirt. Speciellt då regnet öser ner utanför fönstret och det är OS på tv, och då en toksnäll Robert agerar pizzabud.

Så, härnäst då? Från kräftskivor gånger två till skärgårdshäng, och så slutligen vidare till onsdagspartaj. Inte vilket partaj som helst, utan Luleåsommarens sista. Och sista-kvällen-med-gänget brukar ju som bekant gå allt annat än lugnt och stillsamt till...

Vem vet, kanske väntar en repris på detta:



Eller i stil med detta:


För, är det något som är säkert, så är det att man aldrig riktigt vet vad som händer då dessa tjejor är i farten...
 

Nitton

Idag (eller igår, eftersom klockan precis slog tolv) fyller min lillasyster 19 år.
19 var en fin ålder, tyckte jag. Jag hoppas att den blir minst lika fin för henne.


Hipphipphurra!

Det heter Norrbotten, inte Norrland

Appropå Karins inlägg om läsarrespons kom jag att tänka på en kvinna som kontaktade mig angående denna artikel, om filmen Vi hade i alla fall tur med vädret - igen. Ja hon rent av sökte upp mig, kom till redaktionen och frågade efter mig i receptionen. Jag var dock ute på jobb, så hon missade mig. Men när jag kom tillbaka fick jag för första gången i mitt liv ett såntdär meddelande om att någon varit förbi och sökt mig. Då kände jag mig viktig. Hur som helst. Ringde upp kvinnan, som genom ett långt utlägg förklarade hur upprörd hon var över att jag under den andra mellanrubriken i artikeln skrivit följande:

Denna gång handlar det dock inte bara om en campingsemester,
det finns ett mål med resan också: sonen Johans bröllop i Norrland.
Gun vägrar åka i den trånga husvagnen och tycker de ska flyga, men
Gösta går och köper en ny husbil som i stället får bli färdmedlet norrut.


Som ni förstår var det just Norrland som var problemet.

- Är du här uppifrån? Ja då borde du veta bättre, veta att det värsta som finns är när man generaliserar och kallar en plats i Norrbotten för Norrland, det är det absolut värsta, ja du förstår, och det händer hela tiden, ja jag ser det jämt i tidningarna, och det är så hemskt, ja du vet då inte, men man skriver faktiskt Norrbotten om det gäller just Norrbotten och inget annat, absolut inte Norrland, för det ska du då veta att det är sådan skillnad, och folk söderut verkar då inte veta bättre, ja de har då ingen koll på geografin, och om ni fortsätter att skriva så här så gör ni ju inte saken bättre precis, nej...

Så fortsatte hon, medan jag mellan raderna försökte hoppa in och förklara: ja jag är visst här uppifrån, ja jag förstår precis vad hon menar, ja jag tycker också att det är skandal då man kallar en plats i Norrbotten för Norrland. Försökte även förklara att jag skrivit "bröllop i Norrland" bara för att det enligt manus är just ett "bröllop i Norrland", något jag som reporter inte kan styra över. Samt att det i filmer inte alltid är bestämt exakt var något ska utspela sig, och att det i detta fall kanske inte syftade just på Luleå utan bara var som helst i Norrland.

Vet inte om hon godtog min förklaring, men ändå. Jag diggade henne skarpt och är glad att hon ringde. Det är härligt med folk som tycker. Och ja, Norrland vs. Norrbotten är ett känsligt ämne här uppe, trust me...

Fångat från personalfesten

Tog med Jeanna på personalfest med Kurirengänget, en kväll som började i Jimmys nya fina lya...

Andreas, Jon, Petra

Vissa ställde till med kräftkalas

André var lekledare och styrde upp lite ölspel


Något skeptisk till att samma regler skulle gälla för de vindrickande tjejerna,
som för de öldrickande pojkarna...


Fotograferna fångade såklart de bästa ögonblicken

Andreas går lös på kameran


André styrde upp goda Passoadrinkar åt törstiga flickor


Balkonghäng


Tosser är alltid redo


Hallfotande


Journalistik - eller poesi - på hög nivå:
"Vilken fantastisk matorgie när hon kom nykter med tårta"


Petra tyckte att Andreas behövde styra upp frillan

 
Tjejor på G


Magnus visade oss hur man bylineposerar



Mer bylinefotande


Åkte buss till Boden, där en taxi skulle vänta. Men ingen taxi kom. Vad göra?
Jo, ragga upp en raggarbil med trasiga dämpare som fick köra oss till Western Farm, såklart!


På Western Farm var det trångt och mysigt. Och galet.


Ja, på Western Farm måste man dansa på borden, så är det bara.
För på dansgolvet är det fullt.

Med spaden i handen för första gången

Premiär, Elin gräver:

"Ett människoliv till spillo på grund av slarv"

"Förvaring av patienter - inte vårdande enhet"

"Alla självmord är misslyckanden"


En dos Värmland i Norrbotten, 2

Bilder säger massor, ja ibland mer än ord. Så jag kör på det, helt enkelt, åtminstone några smakprov. Och med ord...? Ja: tänk så fantastiskt det kan bli då Värmland möter Norrbotten!


Kväll 1: fredagsmiddag hemma i Notviken


Färjan: i knäet på en rätt så nöjd Nisse


Brudarna by night


Dag 2: Lördagsprommis i hemmatrakterna, här: Tunastranden


Kväll 2: Personalfest med Kurirengänget


Dag 3: Söndagsutflykt till Gammelstan

En dos Värmland i Norrbotten

Förresten... Jag har sommarlov, ljuva ljuva sooommarlov, och på fredag kommer världens bästa Värmlandspingla upp till norr! Kan det bli bättre? Knappast.



Så här heta är vi, efter att ha kommit åt någon mysko inställning på kameran,
under den där härliga försommarkvällspicknicken på campusfestivalen i slutet av maj.


Triss i premiärer

Jag försöker säkert fem gånger, men lyckas inte logga in på bloggen. Innan jag kommer på mig själv med att ha skrivit in jobbmejladressen och jobblösenordet istället. Hmm. Men det blir lätt så. När sommaren 2008 är synonymt med ordet jobb. Och senaste helgen: jobb i kvadrat. Lika bra, tänkte jag, att köra stenhårt sådär på slutspurten.

Förutom alla dessa kalasknäck hann jag klämma in två premiärer till måndagens tidning. Premiär nummer ett: Elin som recensent. Premiär nummer två: Elin som fotograf (Ja okej, bara en av bilderna som kom med, den sista... Resten skötte skickliga foto-Josefin allra bäst. Men ändå!). Nu sitter jag här och filar på ännu en premiär. Elin som krönikör. Premiärernas tid så här på sensommaren, javisst!


Lasse rockar loss


Elin som recensent


Södra hamnscenen by night.
Och kranen, som är otroligt ful men liksom ändå passar in så bra,
bara för att den alltid stått där... Varför vet jag egentligen inte. Svar, någon?



Och sist men inte minst: brudgänget, förstås!

Elin ställer till det

Detta möts jag av på morgonen då jag spanar in förstasidan på dagens tidning:


Träden föll för Elin
Träd i tusental uppskattas ha fallit i norra delen
av Piteå kommun och västra delen av Älvsbyn
efter torsdagens oväder Elin.


Oj, oj. Jag ställer allt till det ibland alltså. (Kika här!)


Kalasreporter, dag tre. Dagen har ägnats åt vikingafajter och småstjärnorna. I afton blir det Winnerbäck. Solen skiner utanför kontorsfönstret och jag ska strax byta om till min prickiga kalasklänning. Som sagt, kanske ses vi i vimlet?

I rollen som kalasreporter

Första augusti och jag har klivit in i den härliga rollen som kalasreporter. Luleåbornas egna kalas har dragit igång, och snacka om maffig kalasstart! Tjusiga Götheborg gled in i hamnen till jublet av tiotusentals kalasbesökare, som trängdes och svettades i Södra hamn. Är detta verkligen Luleå, lilla Luleå, tänkte jag där jag stod där med svettdropparna pärlandes i pannan.

Både sommarens scoop och sommarens bild stod dock kollegan Ezpeleta för under gårdagen. Snacka om fullträff!

Nu väntar Luleåspelenparad, sen en helkväll ute på kalasområdet med penna och block i handen. Har till och med tagit på mig tjusig kalasutstyrsel dagen till ära. Vem vet, vi kanske ses i vimlet?


RSS 2.0