Frestande frosseri

Varning! Nedan följer en färgsprakande och frestande bildkavalkad från lördagens hemmagjorda sushibuffé med tillhörande neongröna melondrinkar. Tittande sker på egen risk. Upphovsmannen står ej ansvarig för eventuella salivutsöndringar i munnen, kurrande hungerskänslor i magen samt akuta behov av att uppsöka en sushirestaurang snarast.

    












 

Gooooorgeous!

"Swedish girls are fucking gorgeous! GORGEOUS! G-O-R-G-E-O-U-S!" sa irländarna. Och jag kan inte annat än hålla med. Se bara själva:



Tack mina gooooreous ladies, för ännu en fantastisk helg!

Elin som krönikör

Så, här är den! Från Luleåmagasinet, septembernumret.



Signalfel

Signalfel i hela Stockholm. Pendeltåget kryper fram. Köer, hela vägen in till Centralen. Tågresan blir en halvtimme längre än beräknat. Sneglar mot klockan, den tickar snabbt som tusan. Fyrtiofem minuter kvar till mitt planerade pass med afrikansk dans. Trettiofem... Tjugotvå...

Sjutton minuter kvar, när jag kliver av på Södra station. Jag kan inte hinna, nej det är rent praktiskt omöjligt att hinna, och om jag nu skulle hinna så kommer alla biljeter vara slut . Jag börjar småjogga, så småningom kuta. Väskan är stor, opraktisk och ivägen. Strumpbyxorna halkar allt längre ner mot knävecken. Mer grus i skorna. Jäklar vad jag vill dansa just idag, jäklar vad jag vill hinna. Kutar och kutar, når äntligen fram till Ringvägen. Åtta minuter kvar, sju. Jag SKA hinna, inget kan stoppa mig. Två minuter i halv sex, framme vid receptionen, flåsandes. Någon biljett kvar? Javisst, EN kvar. Den är min, jag kommer hinna. Byta om, snabbt snabbt, och så in i salen precis då passet börjar.

Och hur kommer det sig, att ett pass med afrikansk dans aldrig har varit så kul som idag? Så välförtjänt och så värt det, bara för att jag fick kämpa, svettas och flåsa för det. Bara för att jag satt där på ett tåg som knappt rörde sig framåt, tittade på klockan och insåg att jag inte skulle hinna. Och så bestämde jag mig, jag kutade. För jäklar, jag ville ju dansa! Jag älskar att dansa! Svettig och med grus i skorna hann jag fram, och med ett nöjt leende kunde jag sedan skaka rumpa allt vad jag bara orkade. Men varför, varför är det så att det blir så jäkla mycket mer uppskattat när man fått kämpa, när det blir lite svårt, när man inte tar det förgivet? Precis så som med allting annat.

Det är måndag

Trots att jag sitter på sätet allra närmast dörren är jag den som kommer av sist från bussen. Elva eftermiddagsbittra passagerare hinner pressa sig före och bilda en mur där det tydligen är omöjligt att släppa förbi någon fler, innan jag ens hunnit resa mig från min plats. HALLÅ, vad har ni så jäkla bråttom till, era svettiga, otrevliga och stressade idioter?!?

Fast, svettig är jag också. Efter timmar i en datasal utan luft. Utan att få någonting gjort. Jag stirrar på skärmen, men kommer på mig själv med att inte ens se vad det är jag stirrar på. Ord som bildar meningar, har jag skrivit dessa? Vad menar jag? Och vart var jag nu någonstans? Tankarna yr omkring, flyger iväg nånstans långt bort. Jag försöker släppa dem, börja om, f-o-k-u-s-e-r-a. Och så skriva, få ner något vettigt i den artikel jag haft framför mig hela dagen. Som inte ens liknar en artikel ännu. 

Det är måndag. Det är inte en så jättebra dag idag.


Grönt är skönt

Jo, förresten! Innan allt samhällshat växte sig allt större och tog över kvällen förra lördagen så var det ju var ju fest. En grön, skön och väldigt trevlig sådan dessutom. Tänkte bjuda på lite gröna smakprov, innan det återigen är dags för lördagskväll och en ny fest. Dock inte grön, denna gång.

     





    

And it was all yellow

Så här såg det ut, kvällen då gult var världens vackraste färg. Kvällen då Chris Martin sjöng så att varendaste en i det fullsatta kärleksfyllda Globen fick gåshud.

Och jag kan bara hålla med Annah Björk : helt störtjävla bra.







Viva la vida

Indienresan är bokad, och ikväll ska jag se Coldplay. Livet är rätt så fint ändå!

Det kokar och bubblar inne i mitt uppkäftiga jag

Så här är det, angående föregående inlägg. Någon Movitsrapport blir det tyvärr inte. Jag såg inte Movits. Nej, jag satte inte ens mina stövelklädda fötter i samma byggnad som Movits befann sig i den kvällen. Det vill säga Kalmars nation. Vilket både då och nu i efterhand känns helt rätt, så rätt som det bara kan göra. Inte att jag missade Movits, nej det är en beklagligt konsekvens av det hela, dem hade jag gärna velat skaka min för kvällen grönklädda rumpa till.

Men inte en sekund ångrar jag att jag gjorde som jag gjorde. Sa vad jag tyckte, ifrågasatte, vägrade ge mig och vägrade låta mig skrämmas. Av en maktmissbrukande idiot som tror att han kan behandla en ung tjej hur han vill. Bara för att han är några centimeter längre, några centimeter bredare, har något större muskleroch en kuk mellan benen, och är iklädd en uniform som talar om att han för kvällen kan kalla sig för ordningsvakt.

Hur en sådan människa överhuvudtaget kan få kalla sig för vakt är en annan historia... Och om det är den sanna bilden av vaktyrket, ja då är det i så fall en historia långt större än en förstörd utekväll...

Vilka upptäckter som gjordes, ja det kan jag däremot meddela. För upptäckter gjordes, eller snarare insikter, som jag tidigare anat men som jag nu ställdes öga mot öga med. Insikten om att något fortfarande är så jäkla snedvridet och ojämställt i vårt samhälle så att man kan undra vilket århundrande vi lever i. En insikt som får det att det koka och bubbla av ilska i mig. Och upptäckter om mig själv? Ja, jag är tydligen uppkäftig och har attitydproblem.

Men kom igen tjejer, vi kan inte bara acceptera vad som helst! Så är det bara. Och det enda sättet för att något någonsin ska hända är att vi vågar vägra. Det hoppas jag innerligt att jag kommer kunna göra. Jämt. Om konsekvensen då blir att jag blir ivägknuffad, får min kväll förstörd, missar det band jag kommit för att se och att partyhumöret förvandlas till samhällshat... Ja i så fall är det något jag får ta. Hellre det än att hålla käft och sänka mig till en nivå som jag absolut inte står för. Hellre det än att tillfredsställa en flinande mansgris i uniform genom att le sött , be om ursäkt och låta han bli vinnaren.


Nyupptäckt gånger två på Söder

Kan man ha träningsvärk i fyra dagar? Svar ja. För tänk att mina rumpmuskler fortfarande kändes då jag krånglade mig upp ur sängen imorse. Och detta efter ett galet mördarpass på tisdagsförmiddagen, observera tisdagsförmiddagen. Hm. Så går det när man knappt tränat på hela sommaren.

Igår gjordes två nya upptäcker.

1: Öl är billigt. Öl är gott. ÖL ÄR GOTT. Och jag trodde aldrig att jag skulle uttala de orden. Eller skriva dem. Eller whatever.

2: Bonden bar. Som vi hamnade på av en slump. Trevlig personal, intressant dansant folk och gratis winegums. Hurra!

Vilka upptäckter som görs i afton är ännu oklart, men mot Uppsala bär det av i alla fall. Lollofest följt av Movits på Kalmars nation. Återkommer med rapport. Nu: upp ur soffan, in i duschen och sen iväg. Adiós!


Blåbärssoppa, på distans

I höst läser jag inte bara min sista termin på Journalistik & Multimedia. Jag har nämligen anmält mig till en distanskurs: Digital bildbehandling 7,5 poäng. Kursen ska göra mig till en skicklig bildbehandlare, oh yes! Mitt fina välkomstbrev som jag fick i brevlådan lovar att jag ska "lära mig förbättra mina egna bilder med hög kvalitet och noggrannhet", "med samma program och metoder som professionella fotografer använder dagligen".

Hur ska detta gå till? Jo, genom videolektioner över internet. Efter att precis ha sett kursstartsfilmen kan jag konstatera att denna metod passar mig alldeles utmärkt. "Välkomna allihopa till en fantastisk termin, eller läsår beroende hur fort det går för dig," säger min trevliga lärare Mattias på filmen. Som jag sett här hemma i soffan med datorn i knäet. Underbart! 7,5 poäng som jag kan avverka i min egen takt. Inga föreläsningar att passa, inga tentor att hetsplugga till och framförallt: inga deadlines. Här kan jag lära på riktigt, då jag faktiskt har lust och känner mig laddad. Inga press, ingen stress.

Och jag är inte ensam. 1999 klasskamrater har jag där ute, ja det är sant! 2000 läser denna kurs. Alla kan vi lägga upp en bild och en beskrivning av oss själva, och sedan "prata" och hjälpa varandra genom ett forum. Där flikar även Lärarmattias in lite då och då, med tips och kommentarer. Så fint så! Gemenskap, trots att alla sitter hemma vid varsin dator. Lärarmattias jämför det med Vasaloppet: vi är 2000 som startar men vi behöver aldrig uppleva det som att vi är 2000 som skidrar i spåren tillsammans. Några drar iväg före alla andra, några står och dricker blåbärssoppa väldigt länge. Jag hör till blåbärssoppegänget. Exjobb och praktik i första hand, digital bildbehandling då det finns tid över. Ingen press och stress. Och så gillar jag ju blåbärssoppa.

Så. Då är det bara att ta sig i kragen och sätta sig här med datorn i knäet också. Man får inte större muskler bara av att äga ett gymkort, menar Mattias. Man blir ingen skicklig bildbehandlare bara för att man anmält sig till kursen. Men: jag ska, jag vill.

Ska vi byta grejer, ska vi byta grejer...?

Vad gör man, om någon annan har ett paraply som man tycker är mycket finare än sitt eget? Och om denna andra person dessutom känner samma sak? Jo, man byter såklart, tyckte jag och Anton på Östgötagatans trottoarkant mitt i lördagsnatten. Och tänk vilken bra avslutning på en toppenkväll ett paraplybyte kan vara!




Underbart på Underbara bar

Checka in gårdagens hattfynd, vilka kap! Och, en bra hattkväll är alltid ett tecken på en lyckad kväll i övrigt. Så var fallet igår vill jag lova. Kräftskiva med smaskiga pajer och ostar, följt av festligheter på Underbara bar. En underbart lyckad kväll, på alla sätt och vis.



Annika i öronen

När jag börjar gå småduggar det, några minuter senare vandrar jag runt i spöregn. Det blir blöta spår efter mig när jag efteråt går in i affären för att handla diverse ost- och brödprylar till aftonen. Jag är genomsur. Men det gör inget, för i mina öron ljuder de sista minuterna av Annika Norlins sommarprogram.

Om ni inte lyssnat, gör det! Det fick åtminstone mig att glömma bort spöregn och dyblöta kläder. Hennes Norrländska stämma innehar ett sådant skönt lugn som är grymt behagligt att lyssna på. Dessutom har det hon berättar en underbart hög igenkännlighetsfaktor och viktig poäng.


Varenda gång som jag kommer hem till Östersund tycker jag att folk stirrar på mig.
Jag blir nervös och ryckig, undrar om jag har spenat mellan tänderna.
Sen kommer jag på det. Just ja, det är ju så här. Folk ser varandra i ögonen.
Och när de frågar hur man mår så bryr de sig om svaret.

- Annika Norlin.

Stringelistring

"Tänk vad hemskt om man var allergisk mot socker."
"Ja, tänk om man hade dyslexi!"

Fredagsfikan på Café String, när den är som bäst.



Jeannon, Kakan och en Tomini (...på Kakans tallrik.)

Blåbärssmoothie - Camelen njuter


Steg 1: gömma.

Kärlek på en galge

Ekonomiskt tillstånd:
- CSN-pengar: inte i sikte på ett bra tag, då jag på tok för sent förstod att jag måste ansöka om nytt bidrag inför hösten
- Sommarjobbspengar: inte röra, spara till vårens Indienresa
- Övriga pengar: inte röra, spara till höstens Norrköpingsliv

Så, vad göra? Köpstopp för närmaste månaden? Nej, springa ut på stan och köpa en skinnjacka för de sista slantarna, såklart! Trots att jag för tillfället egentligen inte alls behöver en skinnjacka. Heja Elin, du har verkligen en känsla för det här med att agera rätt i rätt situation... Eller så inte.

Men. Den var perfekt. Den ropade på mig i affären.

Första tisdagen i september

Egentligen ville jag bara däcka i soffan då jag kom hem. Huvudvärk, röda irriterade ögon och andra inte-riktigt-sjuk-men-på-väg-att-bli-symptom. Men jag tog mig i kragen. Dammtrasan åkte fram, likaså dammsugaren (...som fortfarande luktar bränt. Men struntsamma. Ny dammsugare ligger inte högt på priolistan över nya inköp.) Hipsvips var varendaste hörn av lägenheten skinande rent. Eller åtminstone rent.

Belöning? Ett långt hett skumbad med tillhörande ansiktsmask, hårinpackning, skrubbning och peeling.

Så, nu sitter jag här, renare och lenare än på länge. Och tittar ut över min dammfria lya. Framför mig: två avocadomackor och en stor kopp te (Uppsalablandningen från Marie, ljuvligt gott!). Med tända ljus och Violet hill i högtalarna kryper jag ner under filten och längtar till den 17 september. Jag älskar min alldeles egna tisdagskväll!


Zzzzzz

Jag sover dåligt. Det är dumt. VARA UPPE till sex på morgonen ena dagen för att två dagar senare ställa om och GÅ UPP klockan sju... Det är ingen bra grej. Därför passar en sovmorgon alldeles utmärkt, som idag, till klockan 12.

Hade i och för sig tänkt gå upp och göra massa smarta saker på morgonen. Ni vet, typ städa-diska-sortera-rensa-göranågotvettigt. Men äh. Vettiga saker är överskattade såhär på morgonen. Sova till halv elva är bättre. Mjo. Så då vet ni allt om mina nuvarande sömnrutiner. Intresseklubben antecknar?

Nu: iväg till skolan. Först: hitta ett par strumpbyxor som inte är noppiga, trasiga, för tjocka eller för tunna. Adjöss!

RSS 2.0