Första advent - sista Norrköpingsdagen

Igår var det lördag och fest.
Då såg vi ut ungefär såhär:




Idag är det söndag och flytt.
Då ser vi ut lite mer åt det här hållet:




Första advent. Sista Norrköpingsdagen.
Då blir det lätt lite snurrigt.
Vad ska göras? Vad har glömts? Hur ska allt få plats?



Flytt pågår

Vår fina boning har förvandlats till ett enda kaos. Flytt pågår. Från Norrköping till Stockholm. Det ska packas, skuras, dammas, sorteras, slängas och grejas. Vana som vi är så går det undan. Räknade precis ut att det är sjätte gången vi gör detta under ett års tid. Så blir det, när man inte vet var man hör hemma och inte kan planera mer än några veckor i taget. Då får man vänja sig vid det där med att packa upp, anpassa sig, snabbt försöka känna sig som hemma, för att sedan packa ihop och dra. Att i princip leva i en ryggsäck.

Men jag förstår inte, var kommer alla dessa kläder, skor, sjalar, smycken, produkter och prylar ifrån? Ännu mindre förstår jag hur alla dessa kläder, skor, sjalar, smycken, produkter och prylar ska kunna tryckas ner i tre väskor som är möjliga att på något sätt kunna transportera?!?



Smakprov på var vår höst till stor del har spenderats.
OBS, bortse från alla prylar! Det brukar faktiskt vara städat och fint.
För det mesta, i alla fall...


En månad före dopparedan

Jag har ändrat mig. För precis en vecka sedan skrev jag detta, efter att ha drabbats av en lätt panik av julsångerna som strömmade ur högtalarna på stan. Men idag är det den 24:e och exakt en månad kvar till julafton och jag har ätit min första lussekatt. Två blev det till och med, plus ett gäng pepparkaksgummor. Det smakade ljuvligt, det smakade jul. Och plötsligt kom jullängtan över mig, pangbom.

Julskyltning, glögg, glitter och tända ljus. Bring it on bara, jag är redo!


Fast julklapparna, nja. De får vänta ett bra tag till.


Lite så som julen hemma hos oss brukar se ut...

Build Me Up Buttercup

Idag vill jag dansa tillsammans med dessa sköna damer:


 

...precis sådär som vi gjorde, svettiga och lyckliga,
på ett fullproppat Fasching förrförra lördagen,
till denna:




Och så blev det helg och så tog den slut

Fredag: cowboyhattar och sadlar, trubadur med smöriga covers, sköna tjejor och god dryck i bästa westernstyle.
Lördag: spelkväll med Pictionary-repris tillika storvinst, TP i olika former, rödvin och chips och så dans dans dans.
Söndag: sova till halv två, True Blood, pizza och pyjamasbyxor.

Bra helg!

"C'est la vie", say the old folks

Regngrå torsdag. Pyjamas, huvudvärk och femtioelfte blanketten som ska fyllas i till
a-kassan. Då behövs pepp. I form av en av de kanske skönaste dansscenerna någonsin:



Babylycka...?!?

Titta inte på Förlossningsliniken. I alla fall inte om du har blodskräck, om du inom snar framtid ska föda barn, eller någon gång om några år eventuellt kanske hoppas på att bli sugen på att skaffa barn. Låt det inte ens stå på i bakgrunden av misstag. Så som jag gjorde, precis då de var mitt uppe i att närgånget dokumentera ett kejsarsnitt. Inälvor och blod som bara vällde ut, ett blått geggigt barn som boktsavligen grävdes fram ur den uppskurna magen, som ettotäckt litet fult monster med brungrå korvig navelsträng. Blod, klet, smet och gegg...

Är det på riktigt? Ska det se ut sådär? Hjälp!

För att inte tala om smärtan, fyjäklarns vilken obeskrivbar smärta de stackars kvinnorna måste plågas med. Ajajaj! Jag vill inte veta, vill inte titta! Men nyfikenheten tog över och nu är jag avskräckt, mer än avskräckt. Och har skjutit på min skaffa-barn-ålder ungefär ytterligare fem-tio år.

Gläns över sjö och strand, tack men nej tack, inte än

Idag spelade de jullåtar inne på affären. Jullåtar! I mitten av november! Something about christmas time, something about christmas time, makes you wish it was christmas everyday.... Nej nej nej! Stopp, sluta! Jag önskar inte att det var jul varje dag! Inte idag, inte imorgon, inte den närmaste månaden.

Ja jag vet, en del av er har redan skrivit önskelistor, köpt de första klapparna, börjat planera inför julmaten. Ute i god tid, praktiskt och myspysigt, fixa allt i lugn och ro, bla bla bla... Men snälla, jag vill inte, inte än! Låt det åtminstone få bli december först.


Julen 2008. Mysigt, javisst. Men... nyss!

Kärlek vid första ögonkastet

Äntligen har den kommit! Låt mig presentera: min nya kärlek.


"Gratulerar, du och din MacBook är som gjorda för varandra."

De som skrivit instruktionshäftet vet vad de snackar om.
Nu ska jag ägna timmar, dagar, veckor åt att bekanta mig med min käresta.
Känna, klicka, testa, utforska, ta hand om...

"Before the night is through, I wanna do bad things with you"

Näe. Efter mycket övervägande har vi tagit ett beslut.
Det är för länge till den 24 februari. På tok för länge.
Fram med fleecefiltarna, varma mackor och chaite.
Nu gör vi det!


Röd

Kent är inte Kent längre. Eller Kent är Kent, men inte var Kent var för mig. Kent var allt, men på sistone har Kent bara varit ett stort band som fortsatt göra musik trots att jag nog tyckt de borde ha lagt ner för längesedan, då de var på topp. Efter 2000 och B-sidor har jag inte blivit särskilt imponerad alls. Tillbaka till samtiden fastnade jag aldrig riktigt för, bortsett från Columbus. Och ärligt talat kan jag nog säga att jag börjat lägga ner det där med Kent, och bara leva kvar på vad de en gång var och vad de faktiskt betytt för mig.

Men så kom Röd. Jag bestämde mig för att ge dem en sista chans. Och nu är jag överraskad, positivt överraskad. Röd är så mycket mer än min favoritfärg och därmed en ursnygg titel, samt ett otroligt läckert fodral. Det är elektroniskt, javisst, och jag är inte alls mycket för elektro. Men efter några lyssningar så måste jag erkänna att det på något vis passar in. Det ligger där i bakgrunden, stadigt rytmiskt pumpande. Det blir skönt, det lyfter.

Det är mörkt, allvarligt och äkta. Och stundtals riktigt glimmar det till, med fenomenala textrader:
Och i vårt land så får man inte vara förmer
Det här är Sverige, snälla gråt när ingen ser
Det finns inga ord för det, på det här jävla språket
Jag har inga ord för att vi andas, tänker, känner samma sak


Men framförallt så är det lite mer gammalt Kent igen. Vilket är den främsta anledningen till att jag redan nu, och troligen än mer efter fler lyssningar, är beredd att hylla Röd. Den gör mig nostalgisk och lycklig.

Och för första gången på flera år får den mig att känna mig som ett Kentfan igen. Absolut inte i stil med Verkligen, Isola, Hagnesta Hill och B-sidor. För det går inte att räkna antalet gånger jag lyssnat till dessa skivor på repeat för mig själv i min flicksäng om kvällarna. Antalet gånger jag plockat ut favoritbitar som jag nästan analyserat sönder. Skrivit ner, citerat, anammat på tonårsfunderingar och dilemman. Den där vackra killen med svart hår som man var hopplöst förälskad i men som plötsligt slutade höra av sig. Stunder då man bara kände sig ensammast i världen, då allt var upp och ner, då ingen förstod. Visioner i mitt huvud när du ler. Jag kan inte ens gå utan din luft i mina lungor, jag kan inte ens stå när du inte ser på, och genomskinlig grå blir jag utan dina andetag. Var det du som höll för hårt eller är det jag som är för svag, var det du som blev för våt eller är det jag som är så hal?

Dit kommer Kent aldrig att nå igen, aldrig. Åtminstone inte för mig. Men ändå. Röd är bra, riktigt bra, och får mig att börja längta och räkna ner. 25 februari på Annexet. Jag, Sofia och Danjel. Precis sådär som det ska vara.



Maj 2005, sist jag såg Kent.


En konserttrött Kent-Elin 2005.


Vad ska jag göra ända fram till den 24 februari?!?

Säsongsavslutning av det enda program jag överhuvudtaget följer på tv nuförtiden - True Blood. Ett fantastiskt avsnitt fullspäckat med heta vampyrer, blod, mystiska personer och märkliga överraskningar. Men varför måste det sluta sådär? Vems fot var det i bilen och vad är egentligen mördaren ute efter? Var är Lafayette och vem är den nya skumma kvinnan? Så många frågor, och hur fasiken ska jag kunna stå ut ända till den 24 februari innan jag får några svar? Vad ska jag nu göra om onsdagskvällarna? Hur ska jag nu kunna uppfylla mitt vampyrbehov?


Fruktfrosseri, i väntan på blod



Onsdagskväll, och jag och syster myser i soffan med
ett bord fullt av frukt, gräddglass och choklad framför oss.
MacBooken är beställd och snart är det True Blood.
Onsdagskväll är en bra kväll.


Hemma hos mig där jag bor fast inte bor

Soffläge framför Fotbollsgalan. Eller, Zlatangalan. Zlatan vinner, nejmen hoppsanhejsan så oväntat. Zlatan är inte där utan har spelat in ett tal som visas på skärmen så att alla får se ett megastort Zlatanansikte som ber om ursäkt för att han inte är där, nejmen oj så spännande. Zlatan Zlatan Zlatan. Vet inte varför jag kollar, det är kasst.

Men det är så skönt. Att bara vara. Här. Sitta i min blåa soffa bland mina röda fluffiga kuddar med paljetter på. Dricka grönt te ur min stora tekopp, äta havregrynsgröt ur den prickiga skålen. Titta på mina saker, känna att det här är min plats.

Hemma. Är det det här som är hemma?


Söndag 08.11.09

Lasse Lasse Lasse. Jag ville ju se dig ikväll, jag ville verkligen se dig! 
Jag hade laddat och var så sugen. På Elden, Dunkla rum och Strimmor. 
Ingen soldat, Kom änglar och Söndag 13.3.99.

Förbannade svininfluensa.

Nu ska jag lyssna på Söndermarken, deppa och äta chokladpraliner tills jag blir så mätt att jag somnar. Sen ska jag drömma om solen i ögonen och blickar som är högt i det blå.

Jag har känt hur mina steg har fått en gata här att gå...

Jag hörde att det snöat i Norrköping. Fina, stora snöflingor som yrde omkring. Jag hade gillat det. Självklart ska första snön komma nu, bara för att jag inte är där.

I Stockholm snöar det inte, här är mest bara regnstänkigt och grått. Visserligen virvlade det förbi ett gäng snöliknande flingor här om dagen. Fast bara sådär i förbifarten, mitt i eftermiddagsrusningen på Drottninggatan. Så att jag knappt hann förstå om det var på riktigt eller inte.

Men det gör inget. Huvudstaden är väldigt fin ändå. Här kan man umgås med fantastiskt fina människor. Hänga på café och gå på buffé. Svettas bland vänsterpopfolk i trång Söderlokal. Svalka sig med läskande öl eller smutta på fylligt rödvin. Diskutera och fundera. Inspireras, motiveras och söka nya vägar att vandra. För nya vägar behövs.

Och plötsligt börjar jag ana ljusglimtar i det jämntjocka höstmörker jag trampat runt i tillräckligt länge nu...

Den tredje november

Idag är det exakt ett år sedan allt började. Den 3 november 2008 klev vi in på den då helt främmande redaktionen för första gången, efter att precis ha flyttat hit till det då så främmande Norrköping.

Då såg vi ut ungefär såhär:

'

...och staden såg ut ungefär såhär:



Idag, exakt ett år senare sitter vi här igen. Vi ser ungefär likadana ut och detsamma gäller staden. Lägenhet har vi bytt och är nu inne på vår fjärde här. Däremot är varken staden eller redaktionen främmande längre. Snarare tvärtom. Hemma.

Hade vi en aning om detta för ett år sedan? Svar nej.
Har vi någon aning om var vi gör den 3 november nästa år? Svar nej.

Livet är allt spännande ändå.


RSS 2.0