Barfota, fräknar och lördagsfeeling

Det är lördag. Jag tar en paus från solens strålar, smörjer på lite mer solkräm och passar på att ladda hem lite musik till aftonens spellista. Snart kommer snyggtjejorna, och då är det dags att svira om från den prickiga bikinin till någon festlig kvällsoutfit. Luleåfolk, kika förbi Love and rockets ikväll vettja! Dit ska vi:) Och ni andra, ha en underbar lördagskväll i vårt vackra Sommarsverige.



Psst... Om ni av någon outgrundlig anledning missade Lasses sommarpratså ger jag er härmed en sträng tillsägelse om att lyssna på reprisen ikväll, eller ladda hem det som poddradio. Kika här! För: Lasse är Lasse är Lasse, alltid.

100 mil bort från högklassigt örongodis

Meddelande från Danjel:

Elin, jag har två biljetter till Kent + Thåström på lördag. Kalas-flashback! Är du i Stockholm i helgen månne?

Fråga: varför är jag inte i Stockholm?!?

Bekräftelsebehov, javisst

Appropå föregående inlägg. Ja, jag uppskattar samtal från upprörda läsare med arga åsikter. Det är härligt när folk tycker saker, och dessutom tar tag i det och vågar ringa det där numret som står längst ner vid den skyldiges byline. Dessutom lär jag mig av det, att folk behåller sina arga åsikter om det jag skriver för sig själv gör ju ingen större nytta.

Men. Jag tycker nog ändå, trots allt, att det är snäppet trevligare med positiv kritik. Jag erkänner, jag är sådan. Jag växer av de mesta typer av kritik, men växer nog centimetern högre av den positiva varianten. Som här

"Tack för denna upplysande och upplyftande artikel. Ge plats för fler av samma viktiga och skojiga information."

Dessa gånger traskar jag ut från redaktionen med lätta steg.


Journalist, javisst?

Vad är en riktig journalist? Kategorier, någon? Vad räknas? Jag tror nämligen att jag härmed tagit något som kan liknas vid de allra första stegen i vandringen mot att bli en riktig journalist.

Tecken nummer ett: jag har för första gången varit i tingsrätten i rollen som reporter för en tidning. Och med en påklistrad professionell och seriös min med en touch av likgiltighet försökt visa att detta inte alls bekymrade mig nej det rörde mig knappt alls, att tingsrätten ju är vardagsmat för mig, för ja där hänger jag ju jämt och reportrar, rättegångar och förhör är ju liksom min grej, javisst. En påklistrade min som dessutom skulle dölja att jag egentligen var skitnervös, kände mig yngst och mest oerfaren av alla, samtidigt som mitt poppyred-nagellack passade lika bra bland slipsadvokaterna som en dunjacka passar på stranden, ungefär.

Tecken nummer två: jag skriver om saker som hamnar på löpet. Okej, ett löp som jag visserligen bara råkade skymta utanför godisaffären vid bion. Och okej, ett löp som kanske inte får folk att stanna upp och sätta sitt godis i halsen. Men ändå. Löpet.

Tecken nummer tre: jag har börjat få telefonsamtal från upprörda läsare. Som tycker att allt som skrivs i tidningarna nuförtiden är negativt och att jag, som den hemska journalist jag är, är med och bidrar till detta. Att jag dessutom skiter fullständigt i hur folk påverkas av det jag skriver, och att jag bara är ute efter att göra min grej.

And yes, i like it. Alla tre. Action, det händer saker. Jag skriver inte bara för att skriva, utan kanske också för att göra något viktigt, väcka någons känslor. Jag får chans att snacka för det jag brinner för, försvara journalistiken, mitt sätt att skriva och arbeta. And i like it.


Ner i soffan, på med radion

Och som den fantastiska bloggare jag är (som har dåligt bloggsamvete och försöker gottgöra detta genom att peppra bloggen full med flera nya inlägg) bjuder jag härmed er kära bloggläsare på ett hett tips inför denna sista onsdagsafton i juni:

Coldplay, P3 live, kl 21.30

Slut (på) tid

Kära bloggläsare. Först och främst vill jag göra klart för er att det här är min blogg. Jag skriver om vad jag vill och när jag känner för det. Jag tänker inte känna några förpliktelser. Därmed tänker jag inte känna någon skuld över att jag nu inte skrivit på evigheter, inte heller be om ursäkt för detta. Allt sker på mina villkor, och ni som vill hänger med. Sådär, då är vi överens.


Eller okej då, kära bloggläsare. Sorry.


Och min ursäkt? Jo. Jag vet att den är uttjatad och klyschig, men det är faktiskt så att jag helt enkelt inte får dygnets timmar att räcka till. Vakna på tok för tidigt efter på tok för lite sömn, läsa tidningen, jobba, jobba, slänga i sig lite lunch, jobba ännu mer, komma hem från jobbet, ooops är klockan redan efter sju, göra något vettigt av resten av kvällen, sen planera att däcka i sängen i rimlig tid men ändå alltid lyckas sova alldeles för få timmar. Och däremellan, bloggande? Närdå?


Det skulle i så fall vara den där kvarten då jag cyklar hem från jobbet, då skulle det funka. Då tänker jag en väldans massa fyndiga tankar, varav ganska många förtjänar att göras offentliga och förevigas på en blogg. En talblogg, tack! Som automatiskt skriver ner och publicerar mina blogginlägg som jag skapar talandes på min cykel. Fixa, någon? Fast det skulle inte funka, för tala kan jag ändå inte just nu. Min röst är inte sig själv. Hes och vek, stackars intervjupersoner måste tro att det är ett försök till en slags sexy pornovoice. Förstår dem att det enbart beror på en jäkla förkylning med tillhörande slem i halsen?


Så. Då är vi överens om att jag för tillfället inte hinner skriva i en blogg. Visst skriver jag, majoriteten av dygnets timmar. Fast i en tidning. Om modellflygplan, byggbråk och otjänligt vatten. Och idag: om kroppslukt. Det är sant. 4000 tecken om kroppslukt, mittuppslag i morgondagens tidning. Läs och lär, vettja!


Ner, ner, ner nerför backen, ner

Lånar ett par svartvita vantar av Lollo då jag ska cykla hem. Det är egentligen inte fasligt kallt, men vantar är mysigt. Svävar fram på syrrans rödglänsande cykel. Förbi Smultronstigen, minns festen som spårade ur i ett slagsmål. Någon hormonstinn grabb i övre tonåren hade fått i sig för mycket. Jag försökte gå emellan, inte bra idé. Förbi fotbollsplanen, där vi spelade brännboll på en av de sista klassfesterna innan studenten. Vi hette Led3b och var bäst i världen just de där stunderna.

Lisa Ekdahl sjunger i mina öron. Vem vet inte du, vem vet inte jag. Vi vet ingenting nu, vi vet inget idag. Nej vi vet inte mycket egentligen, men vi tror och känner. Att det blir bra, att det är bra just nu. Jag vill också sjunga visor med hes stämma som Lisa. Kan inte sjunga, bara i Singstar efter två glas rödvin och i duschen. Skriver istället, det är mer min grej. Kanske därför jag hoppar in några extradagar på tidningen, trots att jag har sommarlov fram till nästa vecka. Kan inte låta bli, älskar det.

Det blir varmt med vantarna på, ner med dem i cykelkorgen, inte tappa, fina vantar. Kronanbacken ner, där vi brukade ta fart och släppa helt, susa ner med en väldans fart, skrika lite då det kittlade som mest i magen. Nu vågar jag inte längre, sätter foten på bromsen och glider ner i en lagom hastighet som inte är skrikframkallande. Har blivit feg. Eller klok.

Möter en man som kämpar sig upp för backen med sin cykel. Pigg och glad! står det på hans blågula tröja. Han ser inte särskilt pigg och glad ut. Sverige är kassa på fotboll. Men det är inte hela världen, för Lollos smulpaj med rabarber smakar sommar.

Nej, vante flyger ur cykelkorgen. Bromsa, tillbaka, hämta. På med vante igen, för säkerhetsskull. Förbi Godishuset dit jag och Anneli brukade promenera trots flertalet minusgrader för att få välja mellan 200 sorters lösviktsgodis. Äta upp hälften under vägen tillbaka, sen bli spymätt men ändå fortsätta äta bara för att det var så jäklagott och för att vi faktiskt gått hela vägen dit i många minusgrader. Ner genom Freedomtunneln, där jag och Emilia brukade skrika Freedom, sådär utdraget, som i George-Michael-låten. Jag skriker det inte nu, men mumlar för mig själv. Freeeeedooom.

Lisa slutar sjunga, ipodbatteriet dör. Men det gör inget, nu är det bara en bit kvar på cykelstigen längs vattnet innan jag skymtar vårt röda hus. Jag sjunger själv istället. Vem vet inte du, vem vet inte jag. Vi vet ingenting nu, vi vet inget idag.






Bilder tagna från cykelstigen på väg hem till Notviken, hösten 2006.
Den cykelstig som jag känner bäst i hela världen, den cykelstig där jag helst av allt trampar fram.

Nittonhundranittionånting

Med varsit glas vin placerade vi oss i hennes gamla flickrum. Jag och Sofia, och en spontant skön junitorsdagskväll. Som slutade med att vi kom fram till att det inte var någon större idé att dra ut på någon av de ungefär två krogar som har öppet i Luleå en torsdag. Mycket trevligare att stanna där, i hennes flickrum, och fylla vinglasen en gång till.

Vi pratade om allt, sådär som vi alltid gör. Om allt vi gjort, allt vi vill göra, allt vi ska göra. Allt vi tycker, tänker och tvivlar på. Gamla vänner, gamla klasskamrater, gamla ragg, gamla pojkvänner. En av dem fick vi för oss att slänga iväg ett sms till, mest för att kolla vad han gjorde. Och han ringde upp.

Han var min första pojkvän. Vi var tillsammans, eller ihop som det hette då, i någon månad eller två. Jag vet inte hur gamla vi var, men gissar på trean-fyran-femman-nånting. Han var även offret för min första kyss. Eller kyss och kyss. Puss snarare. Det hela skedde bakom de ljusrosa dörrarna med glasrutor i skolans vaktmästeri, och varade i exakt tre sekunder. De som stod och tittade på, genom glasrutorna, tog tid. Tre evighetssekunder. Men vi blev brädade av det andra paret i denna slags kysstävling, som klarade hela fem sekunder. Wow.

Det visade sig att han nu flyttat till en by utanför Kiruna. Han skyllde på jobb, men jag tror mest att det är kärleken som tagit honom norrut. De bodde nu hos den nya flickvännens föräldrar, i denna by utanför Kiruna. De skulle dock få en egen lägenhet snart, samt en ny bil. Jag är inte avundsjuk. Det hade snöat i Kiruna den morgonen. Men jag är glad för honoms skull. Hoppas bara att han har en rejäl fleecetröja, så att han inte fryser.


Nagellacksinsikt

Heldag, tjejdag. Thaibuffé, följt av klädprovning tillsammans i H&M:s största provrum och tillsist nagellacksshopping. Det sistnämnda mest bara för att Åhlénskvinnan var så otroligt trevlig och gjorde så bra reklam för IsaDoras nagellack som endast kostar 29 kronor. Inte falskt och fjäskigt storstadstrevlig, vilket jag tyvärr får uppleva allt för ofta i min andra hemstad. Utan ärligt småstadstrevlig, utan kruseduller, utan stressen och pressen att skynda er nu och köp det här så jag blir av med er och slipper stå här och låtsas bry mig om vilket jävla nagellack ni egentligen passar i. Plus att färgerna var grymt snygga och hade käcka namn. För vem vill inte glänsa med Poppy red eller Smashy cerise på naglarna i sommar?!

Och ja, jag köpte nagellack i förrgår också. Tre nagellack på två dagar. Samtliga inköpta med känslan av att ha både tid och lust till att stå och välja och vraka bland något banalt som nagellack. Jämföra färger, funder och diskutera, välja ut de allra finaste. Utan att känna sig stressad, utan att känna att jag ju faktiskt borde skynda mig iväg och göra det där jag egentligen borde göra istället.

Det kallar jag sommarlov.

Är du klar att gå ner på stan? Jag är klar att gå ner på stan.

Idag sov jag till klockan ett. Sen köpte jag ett korallfärgat nagellack. Det var fint, tycker jag. Sen blev det kväll.

Förresten. Såhär glada var vi i lördags, då vi körde en premiärrunda på stan för att ta reda på vad Luleås uteliv har att erbjuda i dessa stundande sommartider. Hurra för strawberry daquiris på Malins soliga balkong, hurra för en grymt härlig invigning av Luleåsommaren 2008!



"Ner för backen, över torget
åh, jag älskar, älskar den här stan
rak i ryggen, drick champagnen
flanera över cykelvägen på sanningsdan
på sanningsdan"

Bland tallar och renar fann jag lugnet

Ungefär som en för liten polotröja. Som sitter för tajt och stramar åt runt halsen. Strypgrepp, panik panik. En polotröja som man tycker om väldigt mycket, kanske ens gamla favoritpolotröja, som plötsligt blivit för trång. Men man vill väldigt gärna ha den på sig, ändå. Man kämpar, trots att man då och då slås av tanken: måste ta av den. Måste härifrån. Så har Luleå känts till och från i en veckas tid, sen jag kom hem. Sommarlov, men vet inte hur man gör.

Så jag och Adam hoppade in i bilen. Körde, körde och körde. När vägen smalnat av tillräckligt och asfalten övergått till grovkornigt grus är vi framme. En tom stuga, mitt i ingenstans, ingen täckning på mobilen. Tystnad. Känslan av att köra minut efter minut utan att varken skymta en människa, ett hus, en bil. Kvalitetstid. Som Adam sa, när vi stannade bilen längs grusvägen någonstans där mitt i ingenstans, bara för att under tystnad begrunda och fascineras av ett gäng renar som stod där i skogen och glodde tillbaka på oss: "Jag tror man måste ha bott i Stockholm ett tag för att verkligen uppskatta det här. För egentligen är det fan rätt så tråkigt. Men just nu känns det bara jävligt skönt."  Och jag tror att jag aldrig tidigare under denna vår känt mig så utvilad som efter detta dygn. Nu tror jag att jag är redo, nu tror jag att jag kan slappna av. Nu kan Luleåsommaren 2008 börja.




"...så man får vara sig själv för en stund."

Mitt liv som studentens storasyster

Studenttider. Och som storasyster till en student vill jag givetvis att hennes livs största dagar ska bli så bra möjligt. Därför har jag de senaste två dagarna klivit in i rollen som florist, makeupartist, nagelskulptör, dekoratör, chaufför, fotograf och kock. En alltiallo-festfixare, helt enkelt. Jag måste säga att jag lyckats hantera samtliga roller rätt skapligt, trots att det där med att klistra på lösögonfransar på en blinkande och tårögd syster visade sig vara rätt så knepigt. Håret däremot lämnade vi i säkra händer, de säkraste till och med. Min käre svärfar lyckades skapa en kreation utan dess like. (Heter det så förresten, svärfar? Trots att vi inte är gifta? Jag och pojkvännen alltså... Vad säger man annars? Pojkvänspappa? Njaä.) Jag blev imponerad över frillan jag själv fick äran att stoltsera med på balen för tre år sedan, och blev lika imponerad av den som nu skulpterades på systerns hjässa. Han är grymt duktig!




Emma, balen -08



Elin, balen -05

Utöver dessa roller finns ju även den roll där jag känner mig som mest varm i kläderna, den jag övat på i snart 19 år nu. Storasysterrollen. Alla som själva är storasystrar vet precis vad jag syftar på. När vi var små gick det mest ut på att hålla lillasyster i handen, se till så att hon inte kom bort/ramlade/hamnade i knipa. Idag håller jag henne inte lika ofta i handen, och det klarar hon sig nog rätt så bra utan. Istället är det något som finns inpräntat i mig, där jag per automatik ständigt strävar efter att beskydda, övervaka, ta hand om, visa den bästa vägen, se till så att hon inte gör samma misstag som jag själv har gjort. Dessa viktiga dagar som bal- och studenttider innebär har därmed i hög grad varit påfrestande även för mig, som studentens syster. På ett positivt sätt. I en ständigt närvarande roll, dock en liten bit på avstånd, i bakgrunden, har jag själv nästan varit lika involverad som henne själv. Nästan. Därför var det inte så underligt att jag igår, efter att ha skjutsat iväg henne till sista klassfesten, ramlade ner i sängen redan innan midnatt.


Ett sista storasysteringripande via sms fick det bli, innan jag kunde sluta mina ögon.
"Varannan vatten! Eller åtminstone var femte!"
"Neej! Var tionde vatten:) För vi har tagit studenten!" fick jag till svar.
Bra, hon kan i alla fall stava, tänkte jag, då kan jag somna gott.


Och nu känner jag att det finns en risk för att detta är på väg att övergå till världens längsta inlägg som enbart handlar om min syster. Hur otroligt fantastisk hon är, hur hon var vackrast av alla på balen, hur hon glänste då hon sprang ut från skolan med den vita mössan och möttes av släkt- och skylthavet utanför. Men så är det. Och det är just det jag känner för att skriva. Hon ÄR otroligt fantastisk, hon VAR vackrast av alla på balen, hon GLÄNSTE starkare än solen under hela gårdagen. Men mest av allt vill jag skriva om hur enormt stolt jag är över henne. För det är jag.







En storstadsfluga gör entré

Jag tar på mig mina röda solglasögon då jag åker in till stan. De är de största jag har, täcker halva ansiktet, får mig att se ut som en fluga. Men det gör inget för idag är det just vad jag vill. Bli täckt alltså, fluglooken kommer bara med på köpet. Smedjegatan upp, Storgatan fram. Jag tittar ner i marken, ifall att någon skulle känna igen mig trots megabrillorna. Då och då sneglar jag upp. Jaha jaså där går hon och skjuter på en barnvagn. Eller Oj är de två tillsammans, det var otippat! Eller Men vad risig han har blivit, han som var så snygg, typ i åttan.

Jag vet inte varför, men första promenaden genom stan efter ett långt Luleåuppehåll sker alltid med blandade känslor i magen. Egentligen vill jag trampa fram längs gatorna med rak rygg och bestämda steg. Slita av mig solglasögonen, titta folk i ögonen och stanna och prata med alla jag borde stanna och prata med. Nejmen hej har du kommit hem, från storstan, jaså jaså, det var ju skönt... Och så kramas vi lite, eller bara tar i hand eller ger en lätt klapp på axeln, kanske räcker det med en nick och ett leende, för det var ju ett tag sen och så pass bra känner vi ju faktiskt inte varandra, eller gör vi det, och vem avgör sådant egentligen... Jaså jaha, vad gör du nuförtiden då, jaha så du bor kvar här fortfarande, i samma område jaha, och har skaffat hund, jamen det låter ju spännande, vad kul vad kul...

Men idag väljer jag ändå fluglooken, megabrillorna. Och spanar ner i marken och går med snabba bråttomsteg. Jag vet egentligen inte varför. Men det kändes skönast så, i alla fall idag. Gömma mig lite, spana i smyg. Avvakta, kolla läget, känna in stämningen. Inte riktigt redo, inte ännu. Och himlen är ljusblå och solen skiner, så brillorna passade faktiskt bra ändå.


Min hatt den har tre kanter.

Det som var planerat att bli en soft myskväll övergick i spontan gårdsfest till närmare fem på morgonen. Maries grannar skulle, på grund av flytt, tömma barskåpen. Och visst ställde vi upp, vi är inte de som bangar. Man vill ju vara en god granne. Sista kvällen med gänget blev med andra ord en riktig sista kvällen med gänget. Ska det vaaa så ska det vaaa.

image5       image6

image7

image10        image8       image12

image11

image13      image14      image15

Medan vi struttade fram på Uppsalas gator övergick maj till juni. Juni är lika med sommarlov, sommarlov är lika med Luleå. Än så länge. För trots att det är med blandade känslor som jag imorgon hoppar på flyget norrut och lämnar allt fantastiskt som finns här, så toklängtar jag efter en tvåmånadersdos av Luleåliv. Även fast Stockholmslivet är det liv jag sedan dryga två år tillbaka lever och älskar att leva, så är Luleå fortfarande och föralltid Luleå. Och än så länge en nödvändig och livsviktig pusselbit i min långt-ifrån-vuxen-tillvaro. 
 
Och när myggbetten kliar som mest, solbrännan bränner som värst och saknaden efter Stockholmslivet blir som störst så har jag ju ett gäng höjdpunkter att tänka tillbaka på. Nalletofflor i kylen, raklödder i munnen, koner i alla dess storlekar, knaaapriga nattmackor och korvar mellan fingrarna är bara några av dem. Fler finns det lagrat, både på bild och i minnet. Tack för i vår, tjejorna mina! Ni glänser. Och jag är oerhört lycklig över att vi är vi och att vi har varandra. Och, inte kan man väl vara annat än lycklig, när man har en kon på huvudet?

image3

RSS 2.0