Hela livet var ett disco

Det måste hända något. Kom igen! Nu, snart. En vändning, en höjdpunkt, något att se fram emot. Något som bryter tristessen, råder bot på rastlösheten. En resa kanske. En weekend, en snabbvecka med sol och bad, eller en flera månaders lång. En flytt kanske. Vart då? En helt ny utbildning, ett annat jobb, en galen hobby, ett äventyr. Nu, snart. Det här går inte, det måste hända något.

Kicken, var är den?
Kicken, vart tog den vägen?

And all she want´s to do is dance...

Vi snurrar och salsar oss hem genom natten, det spritter i benen och jag blir tvungen att öva pliéer framför spegeln en stund innan jag går och lägger mig. Nej, det går inte att gå hem från en dansfilmskväll oberörd, utan ett enormt dansbehov krypandes i kroppen. Malin och Lisa hade laddat upp med en hel hög av klassiker från videobutiken, men tillslut kunde vi enas om att det blev följande filmer som fick förgylla vår kväll:



Dirty Dancing
Patrick Swayze med svarta solglasögon och skinnjacka, oskuldsfulla ljuva Jennifer Grey som förvandlas till dancing queen på sisådär tre dagar. "Nobody puts Baby in a corner", Time of my life och det berömda lyftet.
Dansfilmernas dansfilm. Betyg: +++++



Flashdance
På dagarna svetsare, på nätterna dansare. Alex bor i en lagerlokal och försöker försörja sig samtidigt som hon drömmer om dansskolan. Benvärmare, What a feeling, auditionernas audition och en massa snygga, svettiga, sexiga moves.
Grym musik, cool tjej, snygga outfits. Betyg: ++++



Dirty Dancing 2 - Havana nights
Revolutionens Kuba, den blonda överklasstösen träffar fattige diskpojken som lär henne skaka rumpa och svettas på dansgolvet, sköna latinorytmer, svettigt och hett, och så självklart Patrick Swayze i en biroll.
Gullig, men tvåor blir aldrig särskilt lyckade. Betyg: +++


Vi kunde vi även konstatera de obligatoriska ingredienserna i en dansfilm:
- Enorma puffpermanenter
- Komplicerade kärlekshistorier
- Starka fadersgestalter:  en pappa som blir besviken på dottern eller som gör dottern besviken, men som tillslut tar sitt förnuft till fånga, förstår dotterns bästa, kommer med de klokaste orden och så blir det lite "daddy, i love you" och snyftsnyft medan mamman är osynlig i bakgrunden.
- Vatten: öva lyft i vattnet, vatten som faller ner på scenen mitt under dansen, dansa i vågorna på stranden, ja vatten i någon form.
- Motljus-överdos: dans i motljus, kärlek i motljus, avsked i motljus... Mottot tycks helt enkelt vara att allt blir lite snyggare om det filmas i motljus.
- Ett bakomdansare-crew: som bara finns där i bakgrunden utan repliker och är sjukt bra på att dansa, men ständigt redo att peppa och ställa upp på lite till punkt och pricka inövad korreografi som ska verka vara helt spontan.

Kloka ord på väggen

Man hittar inte bara god källaröl utan även inspiration på Munken.


Fotat av Sofia, under vårt peppande fredagsölprat.
Fler sånt! Vi vågar, vi kan, vi ska.


Ner, ner och så upp igen

Måste falla ibland. Krascha. Tillåta sig själv. För ja, det känns, klart att det känns och kommer fortsätta att kännas. Men låt det kännas då, krascha en stund. Bara man inte glömmer bort att landa. Ta emot sig själv eller låta någon annan göra det åt en. Krascha, för att vakna till, komma på hur det egentligen är. Vem jag är, vad jag vill, vad jag inte vill. Vad jag valt bort och inte behöver. Vad som är viktigt, vad jag behöver nu. Påminna sig själv. Blicka uppåt, framåt. Inte bakåt. Inte fastna. Borsta bort smutsen, resa sig upp och gå vidare.

"On the last day I took her where the wild roses grow..."

Kommer ni ihåg denna? Minns hur magisk jag tyckte den var
då för längesedan, 1996-nångång va? Så spelades den plötsligt
på radion idag. Nostalgi! Fortfarande otroligt vacker.


Långpromenad

Förmiddag, långpromenad. Det är bara jag och pensionärerna ute. Med käppar och rollatorer tar de sig sakta fram. Påväg till affären för att handla mjölk, påväg därifrån med fulla kassar. Eller bara för att komma ut medan det är lugnt på gatorna, sträcka lite på leder och ben. En tant och en gubbe håller armkrok, tätt tätt ihop, stödjer sig mot varandra. Precis sådär fint som alla drömmer om att få det på äldre dar. Och där går jag, med något raskare steg, utan käpp.

De kollar på mig då jag trampar fram, i takt till musiken i mina lurar. Jag ler mot dem, vill säga hej. De ler, blir stressade, försöker skynda sig åt sidan. Tanten drar i sin gubbe, "men akta dig lite nu Sture, flickan måste få komma fram..." Men varför? Jag har inte bråttom, jag kan faktiskt gå runt Sture, låta Sture spatsera ostört i sin egen takt. Det är jag som ska visa dem respekt, inte tvärtom. Det är deras revir. Det är mitt på dagen, en vardag. Alla andra arbetar, pluggar, är på dagis. Det är jag som inte passar in, det är jag som är inkräktaren, som klampar in med buller och brak. Försöker visa det, så att det blir jag som väjer istället. Eller åtminstone att vi kan samsas om gångstigarna, jag och pensionärerna. Det är förmiddag och bortsett från oss öde på gatorna. Vi får plats allihop.


Finn sex fel



Ny dag, nya tag

Idag är en ny dag. Fredag dessutom. Har precis varit ute på långprommis med tjejorna och solen värmde skönt om kinderna. Nu sitter vi här, pustar ut och äter fil med våra egenplockade blåbär i, lyssnar på Fredagsflörten i P3 och blir smått förälskade i veckans singel Markus som verkar riktigt skön. Om några timmar anländer två av de många fina som ska besöka oss i helgen. Varenda millimeter av lägenheten är skinande ren efter gårdagens megastädning, och jag bara längtar efter att få ta hit allt folk och ställa till med morgondagens inflyttningsfest.

Idag är en bättre arbetslöshetsdag.

Så här ligger det till

Nej vet ni vad. Nu tänker jag inte låtsas längre, inte idag. Det är rent ut sagt förjäkligt att vara arbetslös. Jag hatar det.

Nu har jag varit utan jobb hela veckan och har inte en enda jobbdag planerad framöver. Visst går det att få dagarna att gå, det är inte särskilt svårt. Ta en dag i taget. Tvätta fyra maskiner, ta långpromenad efter långpromenad, baka bröd och sedan äta det, glo på Idol, läsa böcker, laga goda måltider med många ingredienser som tar tid att hacka och göra iordning, läsa några sidor i socialpsykologiboken, gå på stan en sväng och konstatera att man inte har råd att köpa så mycket mer än nya strumpbyxor eftersom man inte har ett enda helt par kvar, ringa mamma stup i kvarten och få några kloka råd... Ja, ni ser. Det är bara att sysselsätta sig med mer eller mindre oviktiga sysslor.

Det värsta är ovissheten. Att jag inte har någon aning om när jag kommer få jobba igen. Att optimistiskt gå och hoppas och vänta. På något som kanske dyker upp om först tre veckor. Eller fem. Eller till jul. Att hela tiden fundera på om det finns något jag kunde gjort annorlunda, eller om jag borde börja tänka i andra banor och ta tag i en plan B eller C eller D...

Och rastlösheten, den som bara kryper och kliar i kroppen. Jag är inte gjord för att göra ingenting. Jag är gjord för att göra nytta, vara behövd, ha ett mål med min dag, gå till en plats där jag gör något jag är bra på, något som ger mig något.

Och ja, nu gnäller jag. Morgondagen kanske blir bättre, ja kanske till och med fantastisk.
Men idag är det en dålig arbetslöshetsdag. Så är det.


Mer, vill ha mer








The hardest part
på högsta volym, samtidigt som jag kollar igenom bilderna Sofia skickat. Kommer ihåg och längtar, efter den där känslan. Konsertkänslan. Lyckoruset, när musiken fyller hela en. Skrålandes, hes och hoppdansvarm med rosiga kinder. Och jag inser att jag inom snar framtid bara måste ha den igen. Den behövs, som något att se fram emot, något som lyser upp i höstmörkret. Så vad säger ni? Vad har hösten att bjuda på i konsertväg, någon som vet? Heta tips och konsertsällskap efterlyses!

Hej hej i blåbärsskogen!

Hett tips till alla arbetslösa: ut i skogen, ut och plocka din egen mat. Precis som man gjorde förr. Budget+tidsfördriv på samma gång. Blåbärspannkakor och mackor med smörstekta kantareller är dessutom en himmelskt god belöning sen framåt kvällen.

Och tänk att plocka bär kunde vara en sådan meditativ sysselsättning. Tiden bara flöt iväg, timmar spenderades där ute bland stock och sten, samtidigt som tankarna och lungorna rensades. Friska ljuva skogsluft. Paus för picknick med mackor och päronsaft, en stunds halvslumrande under eftermiddagssolen, och så fortsatt plockande igen.

Gömd i blåbärsriset kan man även spana på allt spännande folk som spatserar eller joggar förbi. De spanar dessutom tillbaka, för man ser rätt så lustig ut där man sitter. Fattades bara en orange keps från någon mack och en gammal sliten träningsoverall från något annat årtionde. Kanske därför som jag fick en sådan impuls att spä på hela klyschigheten genom att ropa "Hej hej i blåbärsskogen!" till alla förbipasserande. Sådär käckt, kanske med en liten vinkning. Sedan tänkte jag att de skulle stanna till en stund, så skulle man utbyta några käcka fraser om just blåbär. "Nejmen oj, finns det sådär mycket blåbär så här års, ja där ser man!" skulle de säga, och jag skulle stolt visa upp innehållet i min hink. Hade de riktigt tur kunde de få smaka ett bär eller två. Kanske kunde man prata lite väder också, innan de fortsatte vidare.

Men nä. Ingen stannade. De bara blängde skeptiskt in mot skogen och fortsatte vidare, när de hörde ett "hej hej" från oss där bakom grenarna och trädstammarna.





Jag ska bli journalist när jag blir stor

"Ställ dig frågan: vill jag bli journalist så mycket, att det inte finns någon tvekan alls? Är det det absolut enda jag vill göra?" säger Jan Guillou när han i p3 ska ge tips till alla tusentals unga journalister och journaliststudenter där ute.

"Om det finns minsta lilla tvekan, sök ett annat jobb,"
tillägger han och pratar på om vilken skitbransch det är, om las-listor, om att hoppa runt från redaktion till redaktion, om att det utbildas på tok för många journalister, om att det inte är samma sak att bli journalist nu som då...

Och jag funderar. Och funderar lite till. Nej du Guillou. Det finns inte minsta lilla tvekan. Det finns inget annat. Jag ska bli journalist. Så är det, tänker jag, klunkar i mig det sista teet och börjar göra mig i ordning för kvällens jobbtimmar. Som jag är så förbannat tacksam över att få. Varenda liten timme på den där redaktionen. Jag är beredd på att kämpa, att tacksamt samla mina timmar, att slitas och slängas, att ständigt vara beredd.

För jag ska bli journalist. Punkt.

"Livet alltså..." "Ja, livet."

September, och plötsligt blåste en annan slags luft in över stan. Fortfarande ganska varm, men med oberäkneliga inslag i form av kyliga vindar som dyker upp utan förvarning. Och kvällarna. Isande. Jackan känns för tunn och kroppen skriker efter tjockare sjalar och fingervantar.

Vad hände? Med de där stekande, svettiga, solkrämsdoftande dagarna. Där vi åkte runt och testade badplatser, intog vågrätt läge på bryggor och klippor för att bara kunna välta ner i vattnet så fort temperaturen blev för hög.

Där en av oss plötsligt bröt långa stunder av halvslumrande livsnjutartystnad med en lycklig suck: "Hörrni.... Livet alltså!" Och de andra svarade: "Jaaaa. Livet!"








Hallå, underbara dagar, kom tillbaka! Ni bara försvann, jag var inte beredd. Menar ni att det är slut nu? Menar ni att jag ska behöva vänta ett helt år till nästa gång? 


RSS 2.0