Lollos ljuvliga lingonbröd

Jag skulle vilja vara en sådan där pysslig och duktig tjej. Som bakar mitt eget bröd, provar nya recept och vet vad som passar ihop med vad. Jag tänker ibland att jag ska bli en sån. Men så... bara blir det så mycket enklare att gå till affären och köpa nytt bröd då det är slut.


Men efter en hel helg hos min allra husligaste vän började det klia även i mina bakfingrar. Speciellt efter att till första-maj-lunchen blivit bjuden på ett fantastiskt smarrigt nybakat bröd, fyllt med godsaker. Så ikväll gav jag det ett försök. Och se - det gick, och blev dessutom hur gott som helst! 

Vi kan ge det ett sånt där käckt namn - Lollos ljuvliga lingonbröd:

Steg 1: gegga ihop.

Steg 2: skjuts in i ugnen.

Steg 3: ut ur ugnen.

Steg 4: ät.

Superenkelt! Och så receptet:

2 dl fiberberikade havregryn
5 dl vetemjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl russin
1 dl grovhackade hasselnötter
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl mild yoghurt
1/2 dl flytande honung
1/2 dl lingonsylt

Sätt ugnen på 200°. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i yoghurt, honung och sylt. Klicka ner smeten i en smord, avlång bakform, rymd ca 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 tim. Stjälp upp limpan och låt den svalna under bakduk.

Tips!
- Mer sylt och mindre honung.
- Ta hälften grahamsmjöl och hälften vetemjöl, istället för bara vetemjöl.
- Jag hade i lite torkade aprikoser och solrosfrön också - extra gott!
- Avnjutes bäst tillsammans med en kopp vaniljte och ett avsnitt True Blood.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0